Translate

13 Ocak 2014 Pazartesi

Yüksek tansiyon belirtileri,tedavileri






Kan basıncına tansiyon denir. Kalp her kasılışında belirli miktardaki kanı atardamarlara pompalar. Bu sırada da, kan basıncı en yüksek seviyeye çıkar. Buna büyük tansiyon denir. Kalbin iki kasılışı arasında geçen zaman içinde ise, kan basıncı en düşük seviyeye iner. Buna da küçük tansiyon denir. Büyük tansiyon ile küçük tansiyon arasındaki fark da nabız basıncını gösterir. Tansiyon yaşa bünyeye ve tansiyon ölçüldüğü andaki ruhi veya bedeni duruma göre farklılık gösterir.
Kişiden kişiye farklılıklar göstermekle birlikte normal tansiyon 12′ye 8 olarak genel kabul görmektedir. Yüksek tansiyon için alt sınırlar 14′e 9′dur. Eğer tansiyonunuz sürekli olarak bu değerlerin üzerinde seyrediyorsa yüksek tansiyon şikayeti söz konusu olabilir.
Yaşlandıkça bir miktar tansiyon yükselmesi normal kabul edilmektedir. Bu nedenle,genç ve sağlıklı bir birey için büyük tansiyon 12, küçük tansiyon 8 uygun değerlerdir denilebilir, ancak yaşı ilerlemiş birisi için 13′e 8,5 değeri de normal kabul edilebilir.
Yüksek Tansiyon Nedir? Büyük tansiyonun kişinin yaşına göre normal değerlerinden yüksek olmasına halk arasında tansiyon yüksekliği, tıp dilinde ise hipertansiyon denir.Büyük tansiyonun 14, küçük tansiyon 9′un üzerine çıkmışsa ve bu durum sürekli bir hal almışsa yüksek tansiyondan söz edebiliriz. Kesin tanı için uzman doktor tarafından yapılacak muayene ve tetkikler gerekebilir.
Yüksek Tansiyon Nedenleri: Bir çok hastalıkta tansiyon yüksekliği görülür. Mesela kalbin sol bölümünün büyümesinde, böbrek hastalıklarında, damar sertliğinde, kan hücrelerinin çoğalmasında, şişmanlıkta ve iç salgı bezleri hastalıklarında kan basıncı artar. Alkol ve sigara kullanımışeker hastalığı da tansiyonu yükselten etkenlerdendir.
Yüksek Tansiyon Belirtileri: Tansiyon yüksekliğinin belirtileri arasında yorgunluk, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesiuykusuzluk, baş ağrısı vardır.
Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? Geçici tansiyon yükselmelerinde, sorun genelde dinlenme ile kendiliğinden ortadan kalkabilir. Alkol ve sigaradan uzak durmak ve yeterince su içmek alınacak ilk önlemlerdir.
Uzun süreli tansiyon yüksekliğinde öncelikle yüksek tansiyona neden olan sorun tesbit edilmelidir. Tedavi nedene göre yapılır.

kaynak:http://www.urlji.com/uifckg

0 yorum:

Yorum Gönder