Translate

27 Mart 2014 Perşembe

Akrep sokması,risk faktörü ve tedavi çeşiltleri













AKREP SOKMASI
Akrepler, ülkemizde özellikle Güneydoğu yörelerinde görülür. Bilimsel olarak Scorpius olarak isimlendirilen akrepler yaklaşık olarak 7,5 cm. civarındadır. 8 bacaklı ve önde iki tane kıskacı bulunur. İnce kuyruğunun ucunda iğnesi vardır. Bazı akreplerin zehri öldürücü olabilir. Zehir genel olarak toksalbümin ve düşük oranda da bazı enzimleri içermektedir. Bu zehir kişinin sinir sistemini etkileyen toksinlerin(nörotoksin) kompleks bir karışımını içerir.
Serin, nemli yerlerde yaşarlar, bodrum, çöplükler ve odunluklar en sevdikleri yerlerdir. Bunun yanında elbise ve yerleşim yerleri olan evleri de işgal edebilirler. Genelde akşam serinliğinde ısırırlar. Öldürücü olan türlerle zararsız türleri ayrıt etmek çok zor olduğundan, tüm akrep ısırıklarını acil tedaviye almak gerekir.
Akrep sokmaları ağrılı olmalarına rağmen çoğunlukla zararsızdır. 1500 kadar türü bulunan akrebin zehirli olan tür sayısı yaklaşık olarak ifade etmek gerekirse sadece 30 kadarı tehlikeli olarak kabul edilmektedir. Birçok kişi akrepleri tehlikeli zararlılar olarak düşünür, ama onlar aynı ekosistem içinde önemli bir rol oynarlar. Fare,  eklembacaklıların büyük miktarlarını ve hatta küçük yılanları tüketirler.
Peki, akrepler neden sokarlar? 
Provoke olmadıkça veya kendilerini tehdit altında hissetmedikçe saldırmazlar. Akrep sokmaları en çok küçük çocuklar, yaşlılar ve hayvanlar ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Sağlıklı yetişkinlerde akrep sokmaları genellikle tedavi gerekmez, ama çocuğunuzun sokulduğunu fark etmişseniz her zaman acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuz semptomları ve öykünüzü anlayabilmek için teşhis yapmaya ihtiyaç duyabilir. Eğer ciddi belirtiler varsa, karaciğer, kalp, akciğerler ve diğer organlar üzerinde zehir etkisini kontrol etmek için kan ve görüntüleme testleri gerekebilir.











AKREP SOKMASI SEMPTOMLARIÇoğu akrep sokması en çok sokulan alanda ağrı ve sıcaklık gibi küçük belirti ve bulgulara neden olabilir. Akrep sokmaları çocuklarda daha toksik olduğu için bu durumda hayatı tehdit edebilmektedir.
AKREP SOKMASINDA RİSK FAKTÖRLERİAkrepler taş altında, ağaç kabukları altında yaşayabilirler. Bu nedenle kamp yapma esnasında onlarla karşılaşmanız olasıdır. Kamp sırasında uzun kollu giysiler, pantolon giymeye özen gösteri, yatarken mümkünse uyku tulumu giyiniz. Sayılanların dışında akrepler çöp kovaları, yatak çarşafları ve ayakkabı içinde saklanabilirler. Bu nedenle ayakkabılarınızı giyerken ters çevirip silkelemeniz yerinde olacaktır. Akrep sezonun olduğunun da farkında olmanız korunmanıza yerinde olacaktır. Akrepler bahar ve yaz gece sıcaklığı 21 derecenin üzerinde olduğunda daha etkin olurlar. Seyahat halinde iken başka yerlerden yaşadığınız mekna getirme olasılığınız yüksektir. Seyahat esnasında giyim, bagaj ve saklama kaplarında gizlenebilmektedirler. Akreplerin yoğun olabileceğini tahmin ettiğiniz yerlerde ayakkabısız dolaşmayınız. Pencerelerinizin delik olan kısımları varsa onarınız.
Evinizin yakınında akrepler için saklanma yeri niteliğinde olan çöp, ağaç kabukları, tuğla ve taşları temizleyiniz. Çatıya sarkan ağaç dalları yolu ile akrepler çatıdan girebilirler. Önlem almak gerekmektedir.
TEDAVİLER VE İLAÇLARÇoğu akrep sokmalarında tıbbi tedaviye gerek yoktur. Ama semptomlar şiddetli ise, bir hastanede destek tedavisi genellikle gereklidir. Yatak istirahatına ek olarak yüksek kan basıncı, ajitasyon ve kas spazmları, ağrı yönetmek için sakinleştirici içeren intravenöz ilaçlar kullanılabilir.
kaynak:http://urlj.com/onj9y5

0 yorum:

Yorum Gönder