Translate

5 Şubat 2014 Çarşamba

Bel soğukuluğu belirtileri, ve bel soğukluğu tedavisi

Belirtiler

- İdrar yolundan (üretra) koyu kalın cerahat gibi akıntı;
- Yanma, sık idrara çıkma.

Bel soğukluğu Neisserial gonorrhoeae bak-: terileri neden olur. Çabuk bulaşan bir hastalıktır. En çok 15-29 yaş grubunda görülür. Ekseriyetle cinsel ilişkiden geçer. Hem kadınlarda hem erkeklerde olabilir. Fakat kadınlar daha çok taşıyıcı durumundadır, onlarda en azından üç beş hafta veya ay belirtiler ortaya çıkmaz. Homoseksüel erkeklerde de farenks veya rektum etkilendiğinde hiç belirti görülmeyebilir.

Teşhis
Erkeklerde ilk belirtiler bakteriyi aldıktan 2 gün ila 2 hafta arasında ortaya çıkar, önce idrar yolunda bir sızlama duyulur sonra idrara çıkmak acı vermeye başlar ve sütlü görümünde bir akıntı fark edilir. Enfeksiyon ilerledikçe idrar yolundaki ağrı artar ve cehrahat gibi krem yoğunluğunda akıntı da çoğalır.
Kadınlarda belirti 1 ila 3 hafta arasında meydana çıkmayabilir. Enfeksiyon genellikle rahim boynunda ve üreme organlarında oluşur fakat idrar yollarına da yayılabilir. Bazı kadınlarda bel soğukluğu çok ağrılı sık ve acil idrara çıkma gereği uyandırır ve çok miktarda cerahat görünümünde bir akıntı ya vajinadan ya da idrar yollarından gelir. Gene de bazı kadınlarda tek belirti vaginadan gelen akıntının biraz artması ve sadece muayeneyle fark edilebilecek kadar bir iltihaplanmadır. Bu belirtiler o kadar hafif olabilir ki, bazı kadınlar enfeksiyonu aldıklarını hissetmeyebilirler. Ekseriyetle bir kadının bel soğukluğu olup olmadığını anlamanın tek yolu ilişkide bulunduğu erkeğin bu hastalığa yakalanmış olmasıdır. Her iki cinste de rektal (makat) bel soğukluğu, enfekte olmuş kimseyle anal ilişkiden kaynaklanır veya genital (tanasül organlarının bölgesi) bölgedeki enfeksiyonun yayılmasıyla meydana gelir. Anüs bölgesinde ve tuvalete çıkarken rektumda rahatsızlık hisssedebilir fakat birçok vakada hiçbir belirti olmaz. Oral (ağız yoluyla) seks, gırtlakta bel soğukluğuna neden olur. Boğaz yanar, kutkunurken acı duyulur, boğaz ve bademciklerde kırmızılık görülür. Gene birçok kimsede hiç belirti hissetmeyebilir. Eğer enfeksiyon göze yayılırsa konjonktivit (göz zarı iltihabı) olabilir.

Tedavi
Bel soğukluğu oldukça bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Bu nedenle enfeksiyon tamamen ortadan kalkmadan cinsel ilişkiye girmemeniz önemlidir. Erkeklerde komplikasyoniarın (hastalığın doğurduğu problemlerin) tedavisi için, prostat iltihaplanmasında küvetin yarısına kadar sıcak su doldurup girmek ve yatak istirahatı uygulanır. Eğer skrotumun (torbanın) arkasındaki tüpler iltihaplanırsa soğuz buz torbaları koymak ve hareket etmemek gerekir. Kadınlarda tüplerin iltihaplanması yatak istirahatıyla geçmezse cerrahi müdahale gerekebilir, iltihaplı böglelerde iltihabın seyrini belirlemek için kültür uygulaması, tıbbi tetkik için mikropların üretilmesi önerilir.

İlaçla Tedaviİlaçla Tedavi
Bütün cinsel ilişkide bulunan işlerin cinsel partneerlerin muayene edilmesi, mikroptan örnekler alınıp kültür tahlili uygulanması ve bütün enfeksiyonların tedavi edilmesi önemlidir. Doktorunuz uygun antibiyotikleri verecektir.
Ayrıca sancıyı azaltmak için ağrı kesiciler de alınabilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..






http://urlji.com/xi2lnq

0 yorum:

Yorum Gönder