Translate

19 Ocak 2014 Pazar

Hazımsızlığa ne iyi gelir, hazımsızlık bitkisel çözüm yolları

Hazımsızlık tıbbi adıyla “dispepsi”, kısaca sindirim güçlüğü veya sindirim zorluğu olarak tanımlanır. Yemeklerden sonra, besinlerin sindirilmeye başlanması sırasında gelişen bir tablodur. Hastaların şikayetleri farklılık gösterir ve aslında tam bir tarif verilemez. Üst ve orta karın bölgesinde tekrarlayan ağrı, baskı veşişkinlik olarak açıklanan bu durum, göğüs kemiğinin altında oluşan genel bir rahatsızlık hissini anlatır. Hasta ayrıca, gaz sıkıntısından, mide yanması, ekşimesi (heartburn) ve dolgunluğundan, ağza acı su gelmesinden, çabuk doymaktan, bulantı ve kusmadan, kabızlık veya ishalden, sık sık geğirme ihtiyacından ve tekrarlayan hıçkırıktan bahseder.

Hazımsızlık, en az 3 ay boyunca sıkıntı vermeye devem ediyorsa, mutlaka altta yatan başka bir hastalığın ilk belirtisi olarak kabul edilmelidir. Çünkü sindirim sırasında yaşanan bu sıkıntı, genellikle mide, bağırsak ve kalp hastalıklarının başlıca semptomları arasında sayılmaktadır. Bunların dışında, kimyasal ilaçların yan etkilerinde ve hamilelikte de sindirim sorunu yaşanabileceği unutulmamalıdır.

Erişkin insanların ortalama %25’ni etkileyen hazımsızlık şikayetlerini hafifletmek için, nedeni olan hastalığın teşhisinde tıbbi yardım alınmalı, kontrol ve tahlil sonuçlarına göre bir yol izlenmelidir. Stres, alkol, sigara, kafein, hareketsizlik, ağır, yağlı ve hızlı yemekten uzak durmak doktorunuzun ilk tavsiyeleri olacaktır.

Hazımsızlığa ne iyi gelir
Az yağlı ve hafif besinler tüketmek, yavaş ve az yemek, sofrada ekşi mayalı ekmek bulundurmak, PH’ ı 8 ve üzeri olan alkali sular içmek, egzersiz yapmak ve kilo vermek bu sıkıntıya iyi gelir. Stresle başa çıkmak için psikolojik destek almak, yeterli düzeyde dinlenmek ve bitkisel tedavi uygulamak da kişiyi rahatlatır.

Hazımsızlık için şifalı bitkiler
Yemeklerden sonra yenecek 1-2 dilim ananas veya içilecek rezene çayı sindirimi rahatlatır. Mide gazı ve şişkinliği için, limonlu suyun içine karıştırılacak 1 çay kaşığı karbonat, halk hekimliğinde çok kullanılan bir karışımdır. Yemeklerde zencefil ve kimyon kullanmak, karın bölgesini nane yağıyla ovmak sorunun çözümüne destek verir.

Hazımsızlık nasıl geçer

Bu sıkıntının giderilmesi için, her yemekten sonra, sırtüstü pozisyonda yapılacak 5 dakikalık “diyafram nefesi terapileri” son derece faydalıdır. Altta yatan bir mide ve bağırsak problemi varsa, doktorunuzun reçete edeceği asit düzenleyici tabletler de rahatlama sağlar.       








0 yorum:

Yorum Gönder