Translate

16 Ocak 2014 Perşembe

Nefes darlığı belirtileri,tedavisi,nedenleri






Nefes darlığı nedir? Tıp dilinde dispne denilen nefes darlığı, hastanın nefes alıp vermede zorlanması halidir. Nefes darlığı, hastalık olmaktan ziyade bir hastalığın belirtisi olabilir.
Nefes darlığı nedenleri: Nefes darlığına yorucu fiziksel aktiviteler sonucu metabolizma hızının artması neden olabilir. Bu tür nefes darlığı geçici ve normaldir. Nefes darlığına neden olabilecek asıl önemli sorun ise solunum ya da dolaşım sisteminde, solunum ve dolaşımı yeterince karşılayamayacak şekilde bozukluk olmasıdır. Nefes darlığına neden olan başlıca hastalıklar astım, bronşit, zatürre, akciğer kanseri, kansızlık, zehirlenme, şişmanlık, kalp yetmezliği gibi çeşitli kalp hastalıklar vb. olarak sayılabilir.
Nefes darlığı belirtileri: Spor yaptıktan, koştuktan veya yorucu bir  yaptıktan sonra nefes alış verişinin ve kalp atışının hızlanması sonucu görülen geçici nefes darlığı normal kabul edilebilir. Ancak, istirahat halindeyken dahi nefes alıp vermede zorluk çekiliyorsa bu nefes darlığına neden olan bir hastalığın belirtisi olabilir. Aslında, nefes darlığı kısmen göreceli bir konudur ve bazen psikolojik nefes darlığı denilen ve hasta aşırı hareket yapmamış olmasına ve herhangi bir sağlık sorunu da bulunmamasına rağmen nefes darlığı çektiğini söyleyebilir.
Nefes darlığı tedavisi: Nefes darlığı tedavisi için öncelikle nefes darlığının sebepleri belirlenmelidir. Bunun için fiziksel muayene, EKG ve çeşitli testler yapmak gerekebilir. Kesin tanı konulduktan sonra nefes darlığına neden olan hastalık tedavi edilmeye çalışılır.
Astım ya da bronşit gibi hastalıklardan kaynaklanan nefes darlığına karşı bronşları gevşetici ilaçlar verilebilir. Kansızlıktan kaynaklanan nefes darlığı için ise kansızlığın tedavisine çalışılır. Diğer rahatsızlıklar için de uygun tedaviler yapılır.
Bu arada, nefes darlığından şikayet edenlerin sigarayı kesinlikle bırakmaları, ağır yemekleri de terk etmeleri gerekir. Nefes darlığının nedenleri astımbronşitkalp hastalıklarızatürre gibi önemli hastalıklar olabileceği için, nefes darlığının nedeni ve tedavisi için doktora başvurmayı ihmal etmemek gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder