Translate

27 Aralık 2013 Cuma

Obezite

                                         OBEZİTE
Obezite vücut yağ dokusunun artışı ile oluşan bir  hastalıktır.
Özellikle son dönemde batı toplumlarında önemli sağlık sorunlarından biri haline galmiştir.Obezitenin gelişimindeki nedenleri ve mekanizmaları anlamak tedavinin belirlenmesinde büyük rol oynamaktadır.
     Obezitenin tanımında, hem pratik hem de vücut yağ oranı iyi korelesyonu nedeniyle vücut kitle, ağırlık, boy, sıklıkla kullanılmaktadır.Ancak gebelerde, zayıf yaşlılarda, çocuklardae vücut geliştiren sporcularda yanıltıcı olabilir.Normalde erişkin bir erkekte vücut yağ oranı %15-20, kadında %25-30 civarındadır.
       Yağın karın bölgesinde toplandığı obezite tipi android ( erkek tipi ya da elme tipi) gluteofemoral bölgede toplandığı obezite tipine de jinoid (kadın ya da armut tipi) tip olarak adlandırılır.
              DEMEGRAFİK FAKTÖRLER                                                                               
Yaş:En az 50-60 yaşına kadar artan yaşla beraber obezite prevalansı  artar.
Cinsiyet:Kadınlarda obezite sıklığı erkeklere oranla daha fazladır.
Etnik farklılıklar:Zenci kadınlarda beyazlara oranla daha sıktır.
  Evlilik sonrası obezite sıklığı artmaktadır.Yeme sıklığı, diyet içeriği, gece yeme sendromu obezite gelişiminde etkili faktörlerdir.Sigara içilmesi kiloyu azaltırken, bırakılması kilo aldırır.Alkol genellikle kilo alımıyla beraberdir.
       Son yıllardapek çok ülkede obezite prevelansı yaklaşık %10-40  oranında artış göstermiştir.Hızlı gelişen teknoloji ile paralel olarak azalan fizik aktivite, yağdan zengin diyet tüketiminde artış, aktivitenin fazla olmadığı saatlerde atıştırma ve genel olarak hakim  olan hayat stili, artan obezite sıklığından sorumlu görünmektedir.
      Enerji ihtiyacı, diyet tüketimi ve fizik aktivite obezite gelişiminde önemli 3 faktör olup, her biri genetik etkialtındadır.Obezitede genetik çalışmalar yüksek riskli bireylerin tanınması, alınacak tedbirler ile kilo alımının ve bununla ilişkili komormiditelerin önlenmesi açısından oldukça önemlidir.
   Özellikle ciddi obezitesi olanlarda uyku sorunu sıklıkla ortaya çıkmaktadır.Kilo verilmesi ile;                                                          *Obezite ile ilişkili semptomların azalması
*Obezite ile ilişkili metabolik ve kardiyovasküler hastalık riskinin azalması,
*Psikolojik olarak düzelme, özgüvende artış mümkündür.

    Diyet, egzersiz, farmokolojik tedavi ve cerrahi tedavi obezitenin tedavi ilkelerinden bazılarıdır. 

0 yorum:

Yorum Gönder