Translate

29 Aralık 2013 Pazar

Balgamın tedavisi,bitkisel tedavisi,balgam nedir

Balgam tedavisi
Her kişi hayatında birkez olsun balgam ile karşılaşmıştır. Balgam solunum yollarından atılan sümüksü, yapışkan tarzda bir vücut salgısıdır. Tüm vücut salgıları gibi balgamın miktarı ve rengi de bazı hastalıkların tanısında yardımcı olan bir sıvıdır. Bu sıvı içerisinde özellikle mukus, solunum yollarından gelebilen hücreler, mikroorganizmalar, toz partikülleri ve akyuvarlar bulunabilir.
HANGİ BALGAM NEYE İŞARET EDER?Tek çeşit balgam yoktur. Görünümüne yada rengine göre çeşitli balgamlar bulunmaktadır. Bu çeşitlilik özellikle akciğer hastalıklarının teşhisinde yardımcı olmaktadır. Aşağıda sık karşılaşılan balgam çeşitleri ve işaret edebilecekleri rahatsızlıklar sayılmıştır.
SİYAH BALGAM: Bu tür balgam genellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan insanlarda görülür. İlaveten sigara ve kömür tozu da siyah balgam nedenidir.
KIRMIZI BALGAM: Kırmızı balgam, kanlı balgam demektir. Bu çeşit balgam akciğerlerde ciddi bir problemin varlığına işaret ediyor olabilir. Kırmızı balgam yüksek ihtimalle tüberküloz, akciğer kanseri, akciğer ambolisi, bronşektazi gibi hastalıkların habercisidir.
  • KANLI BALGAMIN NEDENLERİ NELERDİR?
Kanlı balgam akciğerden gelen hastalık, kan tükürmek üst solunum yollarından kaynaklanan bir sorundur. Mesela burun damarlarında kanama olabilir, boğazdaki küçük damarın çatlamasından faranjit kanaması olabilir. Bu durumlar basit rahatsızlıklardır. Balgamın içerisinde şerit şeklinde kan görülüyorsa veya koyu kahverengi balgamla karışık kan görülüyorsa bu akciğerden ya akut yada geçmişten gelen bir kanamanın bulgusudur. Renkli balgamda kanama varsa bu genellikle bronşit bulgusu olabilir. Ama normal balgamın içerisinde kan görüldüyse bu kanser bulgusuda olabilir.
SARI BALGAM VE YEŞİL BALGAM: Kronik bronşit, zatürre, tüberküloz gibi solunum yolları  iltihaplarında sarı renkte balgam görülür. Solunum yollarının bakterilerle istilası sonucunda balgam yeşil renkte olabilir.    
ŞEFFAF BALGAM: Şeffaf balgam ve yapışkan balgam, atımakta zorlanılması yüksek ihtimalle astım habercisidir. Astımda yeşil renkte balgam da görülebilir. Astımda yeşil renkli balgamın görülmesinin nedeni ise balgamda bol miktarda eozinofil hücrelerinin bulunmasındandır.
GRİ BALGAM: Hava kirliliğine maruz kalan kişilerin veya sigara içenlerin balgamı gri renkte olabilir.
BALGAM NASIL TEDAVİ EDİLİR?Balgam tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Yani balgam, altta yatan başka bir hastalığınızın ve ya durumun neticesidir. Bu nedenle ilk önce balgamın nedenini bulnak mühümdir. Balgamın nedeni bulunduktan sonra o hastalığa yönelik tedavi uygulanmalıdır. Balgam tedavisinde kullanılabilecek şifalı bitkiler de yer almaktadır.
Balgamın gittikçe koyulaşığı, sarardığı, yeşillendiği deniliyorsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Balgam beyaz köpük şeklinde ise çıkmakta zorluk çekilmiyorsa yapılacak tek şey düzenli ve bol su içmektir. Soğuk enfeksiyonunda ıhlamur, su ve bitki çayları içilerek balgamın söktürülmesinde yardımcı olacaktır.
Ama balgamda kan görüldüyse yapılacak olan tedavi hangi sebebe bağlı ise teşhis koyulacaktır. Kronik bronşit ise balgam çıkmadığı için nefes darlığı da oluşacaktır. Kronik bronşit tedavilerinde inhalel tedavi, antibiyotik ve balgam söktürücüler verilir.
BALGAM SÖKÜCÜ ŞİFALI BİTKİLER NELERDİR?Balgam sökücü şifalı bitkilerin başında tere gelir. Bir demet terenin yarısını sabah diğer yarısını ise üzerine limon sıkarak tüketiniz. Balgam ifrazatınızın arttığını ve idrar yollarının yandığını hissedeceksiniz. İdrar yollarının yanmasının sebebi, terenin iyi bir idrar yolları temizleyicisi olmasından kaynaklanmaktadır.
Bunun dışında meyan kökü, zencefil, yukarıda belirttiğimiz gibi ıhlamurve ısırgan otu da balgam tedavisinde uzmanlar tarafından önerilen şifalı bitkilerdendir. Her gün bir çorba kaşığı kadar ısırgan otu tohumu ile suyu sıkılmış üzüm karıştırılıp içilmeye devam edilmesi balgamınızın çıkışını kolaylaştıracaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder