Translate

28 Aralık 2013 Cumartesi

Karaciğer kanseri tedavi yöntemleri,erken tanı,risk faktörleri

Karaciğer Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Ortaya çıkmasında siroz (alkol), Hepatit B ve C enfeksiyonlarının büyük rol oynadığı karaciğer kanseri, belirtilerinin diğer farklı türden hastalıklarla aynı olması nedeniyle, erken teşhisi çok fazla mümkün olmayan bir kanser türüdür. Karaciğer kanserinde kanser hücreleri karaciğerde yer alarak buradaki hücrelerin ani ve kontrolsüz, aşırı biçimde çoğalmasına ve zaman içerisinde burada tümörün ortaya çıkmasına neden olur. Karaciğer kanseri, tüm kanser türleri arasında ölümcül statüde olan kanserlerdendir.

Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Karaciğerde sıvı birikimiyle ortaya çıkan karın şişliği, halsizlik, ani kilo kaybı, iştahsızlık, ağrı ve sarılık, kanserin rastlanan belirtilerdendir.

Karaciğer Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?

Araştırmalar, karaciğer kanserine neden olan en büyük faktörün, hepatit B olduğunu göstermiştir. Bu hastalığı olan kişilerin karaciğer kanserine yakalanma riskleri oldukça yüksektir. Siroz hastalığı, genetik faktörler, bazı kimyasal maddelere maruz kalma, karaciğer dokusunda meydana gelen enfeksiyonlar ve başka bir organda bulunan bir kanserin, karaciğere sıçraması da (sekonder)karaciğer kanserinin meydan gelmesindeki diğer risk faktörlerindendir.

Karaciğer Kanserinin Teşhisi Nasıl Konur?

Karaciğer kanserine yakalanan kişi bir hepatit b ya da siroz hastasıysa, bu hastalıkların takibi sırasında kansere yakalandığı kolaylıkla saptanabilir. Doktorun yapacağı muayene sırasında karaciğerdeki bir büyüme, sıvı birikimi, gözlerdeki sararma tespit edilebilir. Özellikle de kan testinde fetoproteinin yüksek oranda çıkması kanser tanısını güçlendirir. Bunun yanında, manyetik rezonans görüntüleme, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi de tanının konmasında büyük yarar sağlar.

Karaciğer Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Karaciğer kanserlerinin öncelikli tedavisi hepatektomidir. Özellikle de kanser sadece karaciğer ile sınırlıysa, bu yöntem başarılı sonuç verir. Eğer kanser nedeniyle hastanın tüm karaciğerinin alınması gerekiyor ise, karaciğer nakli ile de tedavi mümkün olur. Ancak her iki durum için de kanserin karaciğer dışına sıçramamış olması ve hastanın karaciğer kanseri evresinin buna müsaade etmesi gerekmektedir. Tümörün alınmasıyla birlikte 5 yıllık sağkalım oranı yüzde 60’ın üzerindedir. Ameliyatın söz konusu olmadığı karaciğer hastalarında radyofrekans ablasyon, lazer ve cryotherapi aracılığı ile kanserin bulunduğu doku ortadan kaldırılabilir. Bunun yanı sıra kemoterapi de tedavide kullanılabilecek yöntemlerdendir. Kemoterapiye kimi durumlarda radyoterapi de eklenebilir. Karaciğer kanserinde diğer tedavi yöntemleri ise şunlardır: Kemo-embolizasyon, termoterapi ve devaskülarizasyon. Tüm bu tedaviler içerisinde kanserli dokunun çıkarılması, kanserin etkilediği karaciğerin bir kısmının alınması, hastaya uzun süreli bir yaşam şansı verebilir. Ancak bu şansın bulunduğu kanser hastalarının oranı yüzde 30’lardadır. Bir çok karaciğer kanseri hastası, tanı konulduğunda cerrahi tedavi şansını kaybetmiş durumdadır. Karaciğer kanseri tedavisinde son dönemlerde ağrıyı azaltmak için radyoterapiye de başvurulmaya başlanmıştır. Alkol enjeksiyonu da karaciğer kanserinde tedavi yöntemlerinde başvurulan seçeneklerden biridir. Tedavisi yapılmamış bir karaciğer kanseri vakasının sonucu çok kötüdür. Bu tür hastalarda yaşam süresi 6 ila 9 ay arasında olduğu belirtilmektedir. XP Tonis SLS ismi verilen son tedavi yöntemi ise tüm kanser hastalarında uygulanabilen bir yöntemdir. Bu yöntemde bedenin kendi savunma mekanizması güçlendirilir ve bedenin kendi kendini onarma gücü arttırılır.

0 yorum:

Yorum Gönder