Translate

27 Aralık 2013 Cuma

Baş ağrısı,baş ağrıları tıbbi açıklamalar








BAŞ AĞRISI
Pratik kullanım açısından baş ağrıları migren,gerilim tipi ve küme tipi birincil baş ağrısı sendromları ile ikincil baş ağrısı  sebepleri olmak üzere 2 grupta incelenir.Genellikle acil tıp uzmanları baş ağrısıyla baş vuran hastalarda öncelikle hayatı tehdit eden sorunlara odaklanırlar.
ACİL SERVİSE BAŞ AĞRISIYLA BAŞVURAN HASTALARA YAKLAŞIM
1996 yılında American Colleege of Emergency Physicians(ACEP)tarafından yayınlanan erişkinlerde baş ağrısıyla ilgili klinik yaklaşım kılavuzu,baş ağrısını 4 ana grupta incelemektedir.Baş ağrısı olan hastaların değerlendirilmesinde 4 temel amaç vardır:
1.Başağrısının önemli ikincil nedenlerine sahip olabilecek hastaları aramak ve tedavi etmek
2.Genellikle iyi görünen ve geri dönüşümlü ikincil nedenlere sahip olabilecek hastaların tanısını koymak ve etkili bir şekilde tedavi etmek
3.Biricil baş ağrısı sendromlarına etkin tedavi sunmak
4.Tüm taburcu olan hastalara uygun takip ve yönlendirme sunmak
BAŞ AĞRISININ HAYATI TEHDİT EDEN NEDENLERİ
MENENJİT:Menejitin tüm tipleri baş ağrısına yol açabilir.
BEYİN TÜMÖRÜ:Beyin tümörü olan hastaların yaklaşık % 70'inin tanı anında baş ağrıları vardır ve sadece hastaların %8'i nörolojik muayenede anormal bulgulara sahiptir.Baş ağrısı tek taraflı veya çift taraflı,aralıkı veya sürekli olabilir.
BAŞ AĞRISININ İKİNCİL NEDENLERİ
TENPORAL ARTERİT:Neredeyse tamamen 50 yaş üzerindeki hastalarda görülür.Bu yaş grubundaki yıllık insidans 100.000 kişide 15-30 vakadır,genellikle kadınlarda daha sık olarak görülür.Hastalarun %60-90 ı baş ağrısından yakınır.Baş ağrısı sıklıkla ciddi,zonklayıcı ve frontotemporal bölgenin üstündedir.
HİPERTANSİYON:Ba ağrısına yol açabilir.Hipertansiyon aynı zamanda ikincil baş ağrısına yol açan diğer durumlarında işareti olabilir.
SİNÜZİT:Baş veya yüz ağrısına neden olabilir.
BİRİNCİL BAŞ AĞRISI SENDROMLARI
Migren,gerilim tipi ve küme baş ağrılarının tümünü kapsayan bir tanımdır.
MİGREN BAŞ AĞRILARI:Migren ağrıları beyin dokusunun bir tetikleyiciye karşı birincil cevabıdır.
Klinik özellikler:Migrenlerin çoğu aurasızdır.Baş ağrısı genellikle yavaş başlangıçlıdır ve 4-72 saat sürer.Tiik olaraktek taraflı,zonklayıcı ve fizikselaktiviteyle kötüleşen bir ağrıdır.Baş ağrısına sıklıkla bulantı,kusma eşlik eder.
ÖZEL DURUMLAR:Gebelikte hastalarda öncelikle istirahat ve buz uygulaması gibi farmakolojik olmayan tedaviler denenmelidir;fakat inatçı baş ağrısı,bulantı ve kusması olanlarda ilaç tedavisi kullanılır.
GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRILARI:Kaslarda görülen gerilimin bir sebep mi yoksa sonuç mu olduğu hala belirlenememiştir.Son zamanlardaki teoriler,gerilim tipi baş ağrıları ile migrenin nı patofizyolojik yolu takip ettikleri ve bir klinik spektrumun farklı sonlarının noktalarını temsil ettiklerini savunmaktadırlar.

KÜME BAŞ AĞRILARI:Genllikle nadir görülürler.Tedavi almasalar dahi genellikle çok kısa sürede düzelirler.Diğer baş ağrılarından farklı olarak erkeklerde daha sık görülürler ve başlangıç 20 yaşınüzerindedir.

0 yorum:

Yorum Gönder