Translate

29 Aralık 2013 Pazar

Boyun ağrısı neden olur,boyun ağrısının belirtileri



Boyun ağrıları bel ağrıları kadar sık görülmemekle birlikte, her yaş grubunda karşılaşılabilen, yaşam kalitesini düşürüp iş gücü kaybına neden olabilen önemli bir sorundur.
Boyun ağrısı nedenleri 3 temel grupta incelenebilir:
Kas iskelet sistemi kaynaklı mekanik nedenler
Boyun dışı bölgelerin hastalıklarının neden olduğu ağrının boyun bölgesinde hissedilmesi (yansıyan ağrı)
Boyun bölgesini tutan yangısal, enfeksiyöz ve tümöral hastalıklar.

Akut boyun ağrısının en sık nedenleri:
Boyun fıtığına bağlı ağrı atakları
Miyofasyal ağrı sendromu
Boyun bölgesindeki yumuşak dokuların zorlanması (Servikal strain)

Kronik boyun ağrısının en sık nedenleri:
Boyun kireçlenmesi
Sık görülen bazı iltihaplı romatizmal ağrılar (Ankilozan Spondilit, Romatoid artrit)
Fibromiyalji

Yanlış duruş, psikolojik stres, soğuğa maruz kalmak, yorgunluk gibi etkenler boyun bölgesinde ağrı nedenidir. Uzun süreli bilgisayar – daktilo kullananlar, sürekli tek noktaya odaklaştıkları için boyun kaslarının yeterince hareket etmemesi sonucu ağrı çekerler.

Özellikle stres boyun kaslarında kasılmaya neden olur ve boyun ağrısı ve gerilim baş ağrısı ortaya çıkar. Bu şekilde ortaya çıkan ağrılarda kas gevşeticilerin yanı sıra bölgeye yapılan enjeksiyonlar, gevşeme egzersizleri, fizik tedavi yapılması ve antidepresan ilaç verilmesi yoluna gidilir.


Ayrıca başka bir kaynakta;
Bel ağrısı kadar yaygın olmamakla birlikte, her 100 kişiden 30′unda, özellikle de bilgisayar, masa ve tezgah başında çalışanlarda, boyun ağrısı görülür. Stres de boyun ağrısını arttıran unsurlardandır.
Boyun Ağrıları boyundaki kemiklerin, eklemlerin, omurların ya da kasların bozukluğu sonucu oluşur.
Boyun Ağrısı sadece ensede olabileceği gibi bazı durumlarda Boyun ağrısıyla birlikte sırt ve baş ağrısı, baş dönmesi, ellerde uyuşma görülebilir. Kol ağrısı ile birlikte olan boyun ağrıları mutlaka doktora tetkik ettirilmelidir.
Boyun Ağrısının Nedenleri arasında disk yapısının bozulması, stres, boyun zedelenmesi, boyun fıtığı, kireçlenme, enfeksiyonlar ve tümörler sayılabilir.
Boyun Ağrılarının Tedavisi için istirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Doğru tedavi için ağrının nedeni tespit edilmelidir.
Boyun Ağrılarından korunmak için boynun ve sırtın duruşuna dikkat edilmeli, boyun ve sırt kaslarını güçlendirmelidirAyrıca boynu zorlamaya ve darbelere karşı korumalı, stresten uzak durulmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder