Translate

23 Nisan 2014 Çarşamba

Kötü Ağız Kokusu

Nefesin kötü kokması (Halitosis), son derece yaygın bir rahatsızlıktır. Nefesin kötü kokması, ağız ve dişlerden kaynaklı problemlerden ya da sindirim sorunlarından dolayı gerçekleşebileceği gibi vücutta birçok hastalığın habercisi de olabilir.
Fizyolojik Halitosis
Yetersiz sıvı alımı, ağız içi kuruluğu ve uzun süre aç kalmak, fiziksel Halitosis’e zemin hazırlar. Nefesin kötü kokması çoğunlukla ağız boşluğundan kaynaklanır. Özellikle dil sırtında tutunan bakteriler, kötü koku oluşumuna neden olur.
Fizyolojik kökenli Halitosis tedavi gerektirmez. Sindirim organlarında ve kanallarda biriken gazların ve ağız içi mukozada üreyen bakterilerin sebep olduğu kötü ağız kokusudur. Kimi zaman iyi sindirilemeyen veya özellikle kötü koku yayan besinlerin tüketilmesi ile oluşur. Beslenme sonrası ağız içi bakımı ve gargara uygulaması ile giderilebilir.
Gerçek Halitosis de denilen patolojik ağız kokusu ise beslenmeye bağlı olmadan gelişir. Sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları; bronşit, faranjit, laranjit gibi akciğer hastalıkları, metabolizmal hastalıklar, böbrek rahatsızlıkları ve şeker hastalığı gibi faktörler gerçek Halitosis’e neden olur.


0 yorum:

Yorum Gönder