Translate

27 Mart 2014 Perşembe

Adet görme nedir ve belirtileri nelerdir










Adet Görme ve Adet Kanaması Nedir?

Adet görme ve adet kanaması farklı terimlerle ifade edilmektedir. Bu konuda en sık kullanılan ifade türleri aşağıda belirtilmiştir.
   Aybaşı olmak, adet olmak, adet görmek, regl olmak, menstruasyon kanaması görmek  mens olmak, kanama görmek,hastalanmak,kirlenmek ve renkli olmak bayanlar arasında sıkça kullanılmaktadır.
   Kadınlarda adet kanamasının oluşmasının temel  gayesi, adet döngüsünde meydana gelebilecek   bir hamileliğin oluşabilmesi,yerleşebilmesi ve elverişli zeminde  gelişebilmesi için rahim iç tabakasının hazırlanmasıdır.  .
   Adet kanaması bayanlarda  ortalama 4 gün devam eder.Ancak kimilerinde ise  1 ile 7 gün arası da sürebilmektedir.Bu süre kişinin yaşı, fizyolojik ve biyolojik durumu, hormon salınımı gibi durumlardan da etkilenebilmektedir. Adet kanaması sırasında bayanlar ortalama  20 ile 80 ml  arasında  kan kaybetmektedir.Bu miktarın daha az veya çok olduğu durumlarda ise mutlak suretle bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.

  Adet Döngüsü ( adet dönemi) Nedir?
 Adet döngüsü kadınlarda  son adet olunan tarihin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süreç  ve döngüde  kadın vücudunda gerçekleşen değişiklikleri içine alan bir dönemdir.Bu dönem  kadınlarda ortalama  28 gün sürmektedir. Ancak kimi kadınlarda  21 ile 35 gün arası dönemlere de ulaşabilmektedir.Kadınlarda  adet döngüsü ergenlik dönemiyle başlar. Bu döngü overlerde yani  yumurtalıklarda olgunlaşabilecek yumurta hücrelerinin sona erdiği  menopoz döneminde ise sona erer.


 





 Ne Zaman Kadınlar Adet Görmez?
  Kadınlar ancak gebe oldukları süreçlerde ve doğumu takiben  emzirmenin devam ettiği sürenin ilk dönemlerinde adet görmezler.Buradan da anlaşılacağı gibi gebelik durumunda kesinlikle adet görme gibi bir ihtimal bulunmamaktadır.
   Hamile Birisi Neden Adet Görmez?
  Adet dönemi sürecinde kadınların vücudunda farklı olaylar ve değişiklikler ortaya çıkmaktadır.Bu döngünün temel amacı kadınlarda üremenin temel çekirdeğini teşkil eden yumurtanın oluşmasıdır. Kadınlarda beyinden salınan  hormonlar döllenme için uygun bir yumurta oluşmasını sağlar.Bununla beraber de rahim yüzeyi de muhtemel bir gebelik için hazırlanır.
  Ancak döllenme gerçekleşmez ise, yani kadın hamile kalmaz ise kadının ürettiği yumurtanın ömrü sona erer.Bununla beraber de gebelik için hazırlanmış olan  rahim iç tabakası da dışarı atılır.Bu süreçle birlikte de adet kanaması oluşur. Buradan da anlaşılacağı üzere gebe olunmadığı takdirde adet kanaması olacaktır.Gebelik oluşmuş ise, doğal olarak yeni bir adet döngüsüne gerek olmayacaktır.Bu durumda da yeni bir adet kanaması görülmeyecektir.
  Oluşan adet kanaması gebeliğin olmadığının, bu nedenle de gebelik için hazırlanan rahmim tabakasının dışarı atıldığının da habercisidir. Adet kanamasını takiben ise, üreme çağındaki kadınlarda yeni bir adet döngüsü başlar, bunda da amaç kadını yeni bir gebelik sürecine hazırlamaktır.
kaynak:http://tahlil.com/adet-gormek-nedir-adet-goren-biri-hamile-olabilir-mi

0 yorum:

Yorum Gönder