Translate

23 Nisan 2014 Çarşamba

Boşanma Sürecinde Çocuk

Çocuğun, anne babanın ayrı yaşama kararına göstereceği reaksiyon, hangi yaşta olduğu ve gelişim düzeyiyle ilişkili olduğu kadar, içerisinde bulunduğu psikososyal ve ekonomik koşullar, ebeveynlerin tutumlarına göre farklılık göstermektedir.
Suçluluk Duygusu
Anne baba arasındaki sorunlar çocuğa yansıtılarak, çocuğun bir tarafı tutması gibi beklentiler içerisine girmek; çocuğun ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yapmaktadır. Boşanma sürecinde tarafların birbirlerini kötülemesine şahit olan çocuk, psikososyal anlamda problemli bir döneme adım atar. Terk edilme korkusu, stres başta olmak üzere; zihinsel aktivitelerde gerileme, uyum sorunları, uyku bozuklukları, bilinç altı korkuları gibi sorunlarla yüz yüze bırakır. Ayrılık sürecinin şiddetli bir biçimde geçirilmesi ve bu olumsuz koşulların çocuğa yansıtılması, çocuğun kişilik gelişimine de zarar verir. Aynı zamanda, eğitim hayatında başarısızlık, sosyal sorunlar, özgüven eksikliği gibi telafisi zor hataları da beraberinde getirir.
Ebeveynlerin birbirlerine zarar vermek amacı ile çocuğu kullanmaları ise şiddetli boşanmalarda son derece sık karşılaşılan bir durumdur. Boşanma sonrası koşullar, ebeveynlerin kişisel hırslarına göre değil; yeni bir yaşam düzenine adapte olmaya çalışan çocuğa göre oluşturulmalıdır.


0 yorum:

Yorum Gönder